Moja zupa-krem z cukinii jest gęsta i pełna smaku. To zasługa 2 dodatków

Dodano:
Zupa-krem z cukinii Źródło: Shutterstock / 135pixels
Zupę-krem z cukinii gotuję często, jako awaryjny obiad. Jej przygotowanie nie zajmuje bowiem dużo czasu i jest bardzo proste. Robię ją z kilku niewyszukanych składników, a smakuje doskonale.

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. To dlatego, że ma delikatny, neutralny smak, który doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Poza tym jest tania i dostępna niemal przez cały rok. Na dodatek szybko można ją przerobić na smaczne i zdrowe danie. Chociażby takie, jak ta zupa-krem. Z mojej receptury wychodzi sycąca i pełna smaku dzięki dwóm dodatkom.

Czym wzbogacić smak zupy z cukinii?

Cukinia sama w sobie nie ma wyrazistego smaku. Na szczęście dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, które mogą jej tego smaku dodać. Jednym z nich jest np. ser. Może to być serek topiony, ser feta czy starty parmezan. Dobrym pomysłem jest też dodanie do niej np. kilku suszonych pomidorów czy trochę posiekanych ziół. Ja natomiast błyskawicznie ją dosmaczam dodatkiem bazyliowego pesto. Wystarczy 1-2 łyżeczki, a zupa zyskuje doskonały aromat i apetyczny kolor.

Jak zrobić zupę-krem z cukinii z dodatkiem pesto?

Zupę-krem z cukinii robię w zasadzie z dwóch warzyw, a mianowicie z cukinii i ziemniaków. Smaku dodaje jej bulion warzywny lub drobiowy. Można go też zastąpić rosołem. Doskonałym dodatkiem, który wzbogaca smak tej zupy jest bazyliowe pesto.

Przepis: Zupa-krem z cukinii

Zupa-krem z cukinii z dodatkiem bazyliowego pesto

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu
  • 1-2 łyżeczki bazyliowego pesto
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie zupyCukinię umyj, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa wsyp do garnka, zalej bulionem, zagotuj. Zupę gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  2. Wykańczanie zupyWarzywa ugotowane w bulionie zblenduj na gładką masę. Do zupy dodaj pesto, wymieszaj. Dopraw ją do smaku papryką, solą i pieprzem. Dobrze podgrzej, dodaj do niej masło, wymieszaj, by się rozpuściło. Podawaj zabieloną śmietaną.

Z czym podać zupę-krem z cukinii?

Moja zupa-krem z cukinii jest gęsta i sycąca, bo ma dodatek ziemniaków. Jednak warto ją podać z dodatkami, które wzbogacą jej strukturę, a także podniosą smak. U mnie najlepiej schodzi zupa-krem z cukinii podana z mini-grzankami. Można ją też jednak zaserwować z groszkiem ptysiowym, a nawet z krakersami. Dobrym pomysłem jest też posypanie tej zupy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Te dodatki sprawią też, że prosta zupa będzie jeszcze bardziej pożywna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...